ÍNYCSIKLANDÓ, GŐZZEL KÉSZÜLT ÉTELEK A ZANUSSI RECEPT-GYŰJTEMÉNYÉBŐL

ÍNYCSIKLANDÓ, GŐZZEL KÉSZÜLT ÉTELEK A ZANUSSI RECEPT-GYŰJTEMÉNYÉBŐL

SÜSSÖN ÖN IS GŐZZEL

Próbálja ki receptjeinket, melyeket kifejezetten Zanussi multifunkciós PlusSteam sütőkhöz készítettünk. 

PARADICSOMOS-BAZSALIKOMOS FOCACCIA

TÉSZTA

328 g fehér kenyérliszt

240 g langyos víz

7 g finom szemű tengeri só

3 g friss élesztő

22 g olaj

FELTÉT

1 doboz/kis tálca koktélparadicsom

1 csokor bazsalikom

Olívaolaj a befújáshoz

Pelyhesített tengeri só

Finom búzadara a szóráshoz

A focaccia önmagában vagy olajba mártogatva is nagyon finom. De miért ne próbálná ki pancettába tekert csirkehússal, egy kis avokádós salsával meglocsolva?

ELKÉSZÍTÉS

1. Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és helyezze be a dagasztókampókat. Ügyeljen arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

2. Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 6 percig nagyobb sebességgel.

3. Tegye a tésztát kiolajozott tálba, és hagyja szobahőmérsékleten pihenni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is boríték alakban behajtogatja.

4. Pihentesse a tésztát 15 percig, majd ujjaival nyomkodja a bazsalikomot és a paradicsomot a tészta tetejébe. Kelessze meleg helyen, amíg a mérete a duplájára nem nő.

Bővebben

SÜTÉS

1. Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni a sütőt 230 °C-ra.

2. A tésztát spriccelje be olívaolajjal, és szórja meg tengerisó-pehellyel.

3. Tegye be a tepsit a sütőbe, vegye le a hőmérsékletet 200 fokra, és 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a tésztát.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 240 °C-ra, majd a hőmérsékletet 220 °C-ra csökkentve 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a tésztát.

PITA EGYSZERŰEN (6 személyre)

TÉSZTA

350 g fehér kenyérliszt

220 g langyos víz

16 g olaj

7 g finom szemű tengeri só

7 g friss élesztő

Ez az ízletes közel-keleti kenyér remek választás, ha vendégek érkeznek. A legjobb kedvenc szószunkba mártogatva, fűszeres báránysaslikkal párosítva!

ELKÉSZÍTÉS

Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és tegye be a dagasztókampókat. Ügyeljen rá, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 2 percig nagyobb sebességgel.

Tegye a tésztát kevés olajjal kikent edénybe, és hagyja szobahőmérsékleten kelni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is átgyúrja.

Mérjen ki 100 g-os darabokat a tésztából; liszttel hintett felületen formázza kerekre őket, majd hagyja állni 20 percig.

Sodrófa segítségével nyújtsa ki a darabokat 5 mm-es vastagságúra, hintse meg liszttel, és tegye egy tepsire.

Bővebben

SÜTÉS

1. Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni 220 °C-ra.

2. Süsse a pitákat 10-15 percig, vagy amíg labda formájúvá nem puffadnak.

3. A sütés végén vegye ki őket, és tiszta kendővel letakarva hagyja kihűlni.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 220 °C-ra, és süsse a pitákat 15-20 percig, vagy amíg labda formájúvá nem puffadnak. A sütés végén vegye ki a pitákat a sütőből, és tiszta kendővel letakarva hagyja kihűlni őket.

FRISS BAGUETTE (4 ADAG)

TÉSZTA

432 g fehér kenyérliszt

40 g rozsliszt

310 g langyos víz

9 g finom szemű tengeri só

9 g friss élesztő

Finom búzadara a szóráshoz

A friss baguette-eket bármivel megtöltheti – fantasztikusan finom például lassú tűzön sütött sertéshúsfalatokkal, vöröskáposzta-salátával és chililekvárral.

ELKÉSZÍTÉS

1. Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és tegye be a dagasztókampókat. Ügyeljen rá, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

2. Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 4 percig nagyobb sebességgel.

3. Tegye a tésztát olajjal kikent edénybe, és hagyja szobahőmérsékleten kelni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is boríték alakban behajtogatja.

4. Mérje ki a tésztát 200 g-os adagokba, és egy lisztezett felületen, műanyag fóliával letakarva hagyja állni 30 percig.

5. Gyúrja át még egyszer a tésztát, majd nyújtsa ki, hajtogassa be, és sodorja baguette formájúra. Hajtás felőli oldalával lefelé helyezze át a megformázott baguette-eket egy darával meghintett tálcára. Egy szita segítségével hintse meg a baguette-ek tetejét kevés liszttel, majd takarja le műanyag fóliával, és meleg helyen hagyja kelni őket, amíg a méretük a duplájára nem nő.

Bővebben

SÜTÉS

Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni a sütőt 230 °C-ra.

Egy kisebb, éles kés segítségével vágja be hosszában két helyen a tésztát.

Tegye be a tepsit a sütőbe, csökkentse a hőmérsékletet 200 fokra, és 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a baguette-eket.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 240 °C-ra, majd a hőmérsékletet 220 °C-ra csökkentve 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a baguette-eket.

ARANYBARNA BRIÓS

TÉSZTA

350 g fehér kenyérliszt

36 g finom kristálycukor

7 g finom szemű tengeri só

10 g friss élesztő

48 g tej

A VÉGÉN ADJUK HOZZÁ

105 g puha vaj

A TOJÁSOS KENÉSHEZ

1 tojás

csipet só

Briósból hamburgert? Igen! Vágja ketté, tegyen bele húspogácsát, sajtot, szószokat és salátát, és már kész is! 

 ELKÉSZÍTÉS

1. A vaj kivételével tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és tegye be a dagasztókampókat. Ügyeljen rá, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

2. Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 4 percig nagyobb sebességgel.

3. Fokozatosan adja hozzá a tésztához a vajat, és az egészet alaposan dolgozza össze.

4. Tegye a tésztát egy kevés olajjal kikent edénybe, és hagyja szobahőmérsékleten kelni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is boríték alakban behajtogatja.

5. Mérje ki a tésztát 100 g-os darabokba, és enyhén lisztezett felületen formázza kerekre, majd tegye sütőpapírral bélelt sütőlemezre úgy, hogy elég hely maradjon köztük a kelésre. Fedje le a tésztákat műanyag fóliával, és meleg helyen hagyja kelni, amíg a méretük a duplájára nem nő.

Bővebben

SÜTÉS

1. Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni a sütőt 200 °C-ra.

2. Kenje meg a cipókat egy kevés tojással (ízlés szerint szezámmaggal is megszórhatja őket).

3. Tegye be a tepsit a sütőbe, csökkentse a hőmérsékletet 170 °C fokra, és 10-15 perc alatt süsse aranybarnára a cipókat.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 240 °C-ra, majd a hőmérsékletet 220 °C-ra csökkentve 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a cipókat.

KLASSZIKUS KENYÉR

TÉSZTA

490 g fehér kenyérliszt

320 g langyos víz

10 g finom szemű tengeri só

10 g friss élesztő

20 g vaj vagy sertészsír

A klasszikus kenyértésztát sajttal, borssal vagy szószokkal is feldobhatja!

ELKÉSZÍTÉS

1. Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és tegye be a dagasztókampókat. Ügyeljen rá, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

2. Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 4 percig nagyobb sebességgel.

3. Tegye a tésztát kiolajozott edénybe, és hagyja szobahőmérsékleten kelni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is átgyúrja.

4. A megkelt tésztát a hajtásvonalával lefelé tegye kizsírozott, 1 kg-os kenyérhez való formába, hintse meg liszttel, és takarja le műanyag fóliával. Meleg helyen hagyja kelni, amíg a mérete a kétszeresére nem nő.

Bővebben

SÜTÉS

1. Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni 220 °C-ra.

2. Egy éles kés segítségével vágja meg hosszában a tészta tetejét.

3. Tegye a sütőformát a sütőbe, csökkentse a hőmérsékletet 200 °C-ra, és 20-25 perc alatt süsse ropogósra a kenyeret.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 220 °C-ra, tegye be a sütőformát, csökkentse a hőmérsékletet 200 °C-ra, majd 20-25 perc után a formából egy tepsire borítva süsse pirosra a kenyeret.

CIABATTA - EGYSZERŰEN

TÉSZTA

330 g fehér kenyérliszt

240 g langyos víz

7 g friss élesztő

3 g finom szemű tengeri só

16 g olívaolaj

Az ízletes ciabatta-t tálalhatja grillezett chorizóval, pepperonatával és rukkolával.

ELKÉSZÍTÉS

1. Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és tegye be a dagasztókampókat. Ügyeljen arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

2. Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 4 percig nagyobb sebességgel.

3. Tegye a tésztát egy kevés olajjal kikent tálba, és hagyja szobahőmérsékleten pihenni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is boríték alakban behajtogatja.

4. Tegye át a tésztát liszttel jól meghintett munkalapra, hajtogassa be újra boríték alakban, és hagyja kelni, amíg a mérete másfélszeresére nem nő.

Bővebben

SÜTÉS

1. Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, majd nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni a sütőt 240 °C-ra.

2. Óvatosan emelje fel a tésztát, és a lisztes oldalával felfelé tegye rá egy másik tepsire, melyet előzetesen megszórt durva darával.

3. Tegye a tepsit a sütőbe, és csökkentse a hőmérsékletet 220 °C-ra, majd 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a ciabattát.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 240 °C-ra, majd a hőmérsékletet 220 °C-ra csökkentve 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a ciabattát.

MAGVAS VEKNI

TÉSZTA

455 g fehér kenyérliszt

50 g teljes kiőrlésű liszt

325 g langyos víz

10 g finom szemű tengeri só

10 g friss élesztő

MAGVAS VEKNI

50 g tökmag

50 g szezámmag

50 g mák

50 g napraforgómag

A magvas kenyér tökéletesen passzol a grillezett céklából készített leveshez.

ELKÉSZÍTÉS

1. Tegye az összes hozzávalót egy keverőtálba, és tegye be a dagasztókampókat. Ügyeljen arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással, amíg meg nem kezdi a dagasztást.

2. Kezdje a keverést lassú fokozaton 5 percig, majd folytassa további 4 percig nagyobb sebességgel.

3. Tegye a tésztát kiolajozott edénybe, és hagyja szobahőmérsékleten kelni 2 órán át úgy, hogy az első és a második óra elteltével is átgyúrja.

4. Tegye a tésztát lisztezett munkafelületre. Először nyújtsa négyzet alakúra, majd a felső és az alsó szélét hajtsa be a középvonalig, és sodorja vekni formájúra, a végek felé nagyobb nyomást gyakorolva, hogy lekerekedjenek.

5. Keverje össze a magvakat egy nagy tálcán. Tekerje a tésztát egy tiszta, nedves ruhába, s forgassa bele a magkeverékbe. A hajtás felőli oldalával lefelé tegye sütőpapírral bélelt tepsire, és takarja le műanyag fóliával. Kelessze meleg helyen, amíg a mérete a duplájára nem nő.

Bővebben

SÜTÉS

1. Öntsön 100 ml vizet a tartályba. Állítsa a sütőt True fan gőzsütési programra, nyomja meg a PlusSteam gombot, és hagyja előmelegedni a sütőt 230 °C-ra.

2. Tegye be a tepsit a sütőbe, 10 másodperc elteltével csökkentse a hőmérsékletet 200 fokra, majd 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a tésztát.

Hagyományos sütés: Melegítse elő a sütőt 230 °C-ra, tegye be a tepsit, 10 másodperc elteltével csökkentse a hőmérsékletet 200 °C-ra, majd 15-20 perc alatt süsse aranybarnára a tésztát.

KENYÉRSÜTÉS – AKÁR EGY PÉKSÉGBEN

Multifunkciós PlusSteam gőzsütőnkben a gőz és a forró levegő együtt sokkal finomabbra süti az ételeket. A már megszokott, jól bevált receptjei is sokkal teltebb, gazdagabb ízűek és jobb állagúak lesznek, ha gőzprogramon készíti el őket. A sült hús szaftosabb, a kenyér ropogósabb és lazább lesz.