TALÁLJA MEG A TÖKÉLETES PÁRAELSZÍVÓT

TALÁLJA MEG A TÖKÉLETES PÁRAELSZÍVÓT

Válassza ki a tökéletes páraelszívót!

A páraelszívó kiválasztása előtt érdemes átgondolni, mik azok az ételek, amelyeket leggyakrabban készít. Praktikus tippjeinkkel segítünk a választásban. 

MILYEN ÉTELT KÉSZÍT?

Az ételek pirításához, grillezéséhez és párolásához nagy teljesítményű páraelszívóra van szükség, akárcsak az erős illatú, fűszeres vagy halételek készítésekor. Amellett, hogy eltüntetik a szagot, zsírszűrőikkel azt is megakadályozzák, hogy a zsír foltot hagyjon a konyhafalon.  

Teljesítmény

Ha gyakran készít erős illatú ételeket, vagy egyszerűen csak gyakran szokott főzni, érdemes nagyobb teljesítményű páraelszívót választania. A következő módszerrel kiszámolhatja, hogy mekkora az a minimális elszívási teljesítmény, amelyre Önnek szüksége van:
1. Mérje meg a konyha hosszát, szélességét és magasságát.
2. Szorozza össze a hossz-, szélesség- és magasságértéket - ezáltal megkapja a helyiség térfogatát (légköbméter).
3. Ezt a légköbméter-értéket szorozza meg 12-vel ahhoz, hogy megkapja a minimálisan szükséges elszívási teljesítményt. Így megkapja, hogy mekkora az az elszívási teljesítmény, ami óránként 12 levegőcseréhez elegendő. Óránként 8-12 levegőcsere ajánlott.

KIVEZETÉS VAGY LEVEGŐKERINGETÉS

Légkivezetéses elszívók
A levegőt a páraelszívó a ventilátoron keresztül szívja be, mely áthalad a zsírszűrőn. Ezt követően az elszívó kivezeti a levegőt a falba épített szellőzőn keresztül. Ebben az esetben friss levegőt kell beengednünk a helyiségbe, hogy a negatív nyomást ellensúlyozzuk.

Levegőkeringetéses elszívók
Nem mindenhol oldható meg légkivezetéses rendszer kiépítése. Ebben az esetben szükség van egy jó minőségű, megbízható légtisztító funkcióval rendelkező páraelszívóra. Mielőtt a használt levegő visszakerül a konyhába, egy zsírszűrő és egy szénszűrő rendszeren megy keresztül. Mivel ennél a megoldásnál csak a benti levegőt keringteti a rendszer, fontos, hogy a főzés után alaposan kiszellőztessünk, s így csökkentsük a helyiségben a magas páratartalmat.

TIPP: Érdemes már a főzés legelején elindítani a páraelszívót. 

KONYHAI PÁRAELSZÍVÓK

Több típusú páraelszívó közül választhat:
Falra szerelhető páraelszívó – Akár lapos, akár kéményes kivitelt választ, ezek a készülékek többféle méretben kaphatók, a különféle konyhák igényeihez igazodva.
Konyhasziget fölé helyezhető, dekoratív páraelszívó – Tökéletes megoldás az amerikai konyhákban. Ezeket a kéményes modelleket a mennyezetre kell függeszteni, nem pedig falra szerelhetők.
Beépített páraelszívók – A konyha stílusához illeszkedő modellek, melyeket elrejthet, amikor éppen nem használja.
Felső szekrény alá építhető páraelszívók – Helytakarékos megoldás. Amíg nincs rá szükség, teljesen elrejtheti a felső konyhaszekrény alatt.

Attól függően, hogy melyik modellt választja, 40–75 cm-t kell hagyni a főzőlap és a páraelszívó között. A biztonság kedvéért vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, mekkora hely áll rendelkezésre.

ZAJSZINT

A fejlett technológiai megoldásainkkal minimálisra csökkentettük a páraelszívók zajszintjét. Ezért akkor sem zavarja majd a készülék hangja, amikor egyszerre több mindent főz, és az elszívó nagy teljesítménnyel dolgozik. Kínálatunkban 50 és 65 dB közötti típusok szerepelnek. (Például egy normál beszélgetés hangereje kb. 62 dB.) Mindemellett vegye figyelembe, hogy a minimális elszívási teljesítmény fontosabb mutató, mint a zajszint: a csendes, de kis teljesítményű elszívó pontosan annyit ér, mint az a porszívó, amely ugyan halk, de nem szívja fel a port.

KARBANTARTÁS

Cserélje rendszeresen a páraelszívó szűrőit, így mindig maximális hatékonysággal tiszítja meg a levegőt. A legtöbb páraelszívóban 2 szűrő van. Alul található a zsírszűrő, ezen áramlik át először a levegő. Feljebb, a kürtőben van a szénszűrő. A zsírszűrőt 40 munkaóránként (3 hónap), a szénszűrőt 160 munkaóra elteltével (évente) kell cserélni. A cserélhető szénszűrő helyett választhat nagy teljesítményű, többször használható szénszűrőt is. Ezt a típust elég, ha 4 havonta felfrissíti a sütőben (ennek pontos menetéről bővebben olvashat a szűrő dobozában található használati utasításban).

KÉSZEN ÁLL RÁ, HOGY KIVÁLASSZA AZ ÖNNEK MEGFELELŐ PÁRAELSZÍVÓT?

Ismerje meg kínálatunkat most! A hagyományos, kéményes páraelszívóktól az elegáns, modern formatervű, intelligens szolgáltatásokat, például öntisztítási funkciót kínáló modellekig.