Új energiacímke

Miről szól az új energiacímke?

Az Zanussi örömmel fogadta az Európai Bizottság energiacímkékre vonatkozó új szabályozását, és az energiasztályok új formában történő megjelenítését az alábbi termékkategóriákban:

1. mosogatógépek
2. mosógépek és mosó-szárító gépek
3. hűtőszekrények, ideértve a borhűtőket is

Az új energiacímkék 2021. március elsejétől lesznek láthatóak a boltokban kiállított készülékeken illetve a weboldalakon. Az alábbiakban részletes információt talál az új energiacímkék bevezetésével kapcsolatban.

Miért van 2 energiacímke a készülékemhez?

2020. márciusától minden új AEG készülék 2 energiacímkével rendelkezik - az egyik a jelenleg élő szabályozás szerinti energiaosztályt mutatja, a másik egy A-tól G-ig terjedő skálát, amely 2021. márciusától lép életbe. Így otthon, amikor kibontja a készülékét valószínűleg 2 címkét talál majd a csomagolásban. 

Miért van szükség az egyszerűsített, A-tól G-ig terjedő besorolásra?

Az 1995-ben bevezetett EU-s energiacímke sikeresnek bizonyult: Európában a vásárlók 85%-a figyeli a címkét, és számításba veszi a készülék energiafogyasztását vásárlás előtt. Kezdetben a legtöbb modell a legalacsonyabb energiaosztályokba tartozott (pl.E, F, G), az új modellek érdemelték ki a jobb besorolásokat. Ma már azonban a legtöbb készülék energiafogyasztása annyira alacsony, hogy szinte minden termék a jelenlegi legjobb minősítéssel rendelkezik (A+++, A++, A+) - így nincs is alacsonyabb energiaosztályú készülék. Ez a rendkívül pozitív változás egyben nehézséget is jelent a vásárlóknak, mert így nem tudják megkülönböztetni egymástól a különböző energiafogyasztású modelleket. 

Az újraskálázás következtében egyértelmű lesz a készülékek energiafogyasztása közötti különbség, így be lehet majd azonosítani a legalacsonyabb vagy éppen nagyobb fogyasztású termékeket.