Új energiacímke

Az Európai Bizottság új szabályozást vezetett be az energiaosztályok meghatározására és az energiacímkéken szereplő információk megjelenítésére vonatkozóan. Az elmúlt években megvalósult technológiai fejlődés következtében egyre nagyobb lett az A+ vagy annál jobb besorolású készülékek aránya. Ennek következtében a korábbi energiacímke már nem képes megfelelően betölteni eredeti funkcióját, vagyis segítséget nyújtani a vásárlási döntésekben. Az energiacímke a fogyasztói tájékoztatáson túl a gyártói fejlesztések és az energiatakarékosság motorja is: az Unió az új szabályozástól 2030-ig évi 38TWh energiamegtakarítást vár. Ez az évi megtakarítás épp Magyarország éves energiafogyasztásával egyenlő.

 

Az új energiacímkék 2021. március elsejétől láthatóak a boltokban kiállított készülékeken illetve a weboldalakon. Az új energiacímke legjelentősebb változása, hogy eltűnnek a plusz jellel jelölt energiahatékonysági osztályok, például az A+++. Az osztályozás ezentúl egy A-tól G-ig terjedő skálán történik.

Miért van 2 energiacímke a készülékemhez?

2020. novemberétől minden érintett Zanussi készülék csomagolásában 2 energiacímkét talál. Az egyik a korábbi szabályozás szerinti energiaosztályt mutatja. A másikon pedig a 2021. március 1-től élő szabályozás szerinti besorolás látható egy A-tól G-ig terjedő skálán. Bár a új címkén alacsonyabb energiabesorolású lesz a készülék, az energia fogyasztása nem változik. Csak a szabályozás lesz szigorúbb.

Miért van szükség az egyszerűsített, A-tól G-ig terjedő besorolásra?

Az 1995-ben bevezetett EU-s energiacímke sikeresnek bizonyult: Európában a vásárlók 85%-a figyeli a címkét, és számításba veszi a készülék energiafogyasztását vásárlás előtt. Kezdetben a legtöbb modell a legrosszabb energiaosztályokba tartozott (pl. E, F, G), az új modellek érdemelték ki a jobb besorolásokat. Ma már azonban a legtöbb készülék energiafogyasztása annyira alacsony, hogy szinte minden termék a legjobb minősítéssel rendelkezik, így nincs is alacsonyabb energiaosztályú készülék. Ez a rendkívül pozitív változás egyben nehézséget is jelent a vásárlóknak, mert így nem tudják megkülönböztetni egymástól a különböző energiafogyasztású modelleket.


Az újraskálázás következtében egyértelművé válik a készülékek energiafogyasztása közötti különbség, így könnyedén be lehet azonosítani a legalacsonyabb vagy éppen nagyobb fogyasztású termékeket.

Hűtő- és fagyasztószekrények

Az új energiaosztály meghatározásához használt tesztelési módszertan és teljesítménykövetelmények szigorúbbak lettek. Ezért egy olyan hűtőkészülék, amely korábban A+ energiaosztályú volt, akár F besorolást is kaphat 2021. március 1-től. Az új mérési módszertan figyelembe veszi a készülék fajtáját, működési elvét, a helyiség hőmérsékletet, valamint a tárolórekeszek számát és méretét.

Az energiacímkén szereplő QR-kód egy olyan adatbázisra mutat, amelyet az Európai Unió kezel 2021. március 1-jétől. Itt megtekinthetik és letölthetik az összes olyan új készülék adatlapját, amelyekre már az új energiacímkét kell elhelyezni. Az adatbázis interneten keresztül is hozzáférhető.

Megnézem a hűtőszekrényeket

Környezetbarát megoldásaink

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy csökkentsük készülékeink energiafogyasztását, mert az energiatakarékos készülékek használatával jelentősen csökkenthetjük a környezetterhelést.
A Zanussi hűtőszekrényekben az élelmiszerek hosszú ideig megőrzik frissességüket, ezért kevesebb ételt kell kidobni. Ebben segít a stabil hőmérséklet, a megfelelő páratartalom és a szigetelt rekeszek.

 • LowFrost rendszer
  LowFrost rendszer

  Nem kell túl sok időt töltenie a fagyasztó leolvasztásával. A LowFrost rendszerű fagyasztóban kevésbé rakódik le a jég, ezért csak nagyon ritkán kell leolvasztani. A fagyasztott élelmiszerek pedig megőrzik eredeti ízüket és textúrájukat.

  *Bizonyos modellekben

 • Többfunkciós tárolórekesz
  Többfunkciós tárolórekesz

  Az EasyStore többfunkciós tárolórekeszt úgy terveztük, hogy könnyen tárolhassa és hozzáférhessen a kisméretű hozzávalókhoz. Ideális fűszerek, magvak, kisebb üvegek illetve olyan egyéb apró dolgok tárolására, melyek nélkülözhetetlenek a hűtőben.

  *Bizonyos modellekben

 • 4*-OS FAGYASZTÓREKESZ
  4*-OS FAGYASZTÓREKESZ

  A 4*-os fagyasztórekesz mínusz 18 fokot tart fenn, így biztosítja kis mennyiségű étel eltarthatóságát akkor is, ha kevés hellyel kell gazdálkodnia.

  *Bizonyos modellekben

   

   

Fenntartható táplálkozás

Azon is dolgozunk, hogy a fenntartható táplálkozás legyen mindenkinek az első számú választás. Olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatók az alapanyagok, és amelyekkel energia- valamint időtakarékosan lehet egészséges ételeket készíteni. Mosogatógépeink generációról generációra kevesebb energia- és vízfogyasztással tisztítják meg az edényeket. Célunk, hogy mindenki élvezhesse az egészséges és fenntartható táplálkozás örömét, s emellett az edények mosogatása is kényelmes és környezettudatos legyen.