Új energiacímke

Az Európai Bizottság 2021-ben új szabályozást vezetett be az energiaosztályok meghatározására és az energiacímkéken szereplő információk megjelenítésére vonatkozóan. Az elmúlt években megvalósult technológiai fejlődés következtében egyre nagyobb volt az A+ vagy annál jobb besorolású készülékek aránya. Emiatt a korábbi energiacímke már nem volt képes megfelelően betölteni eredeti funkcióját, vagyis segítséget nyújtani a vásárlási döntésekben. Az energiacímke a fogyasztói tájékoztatáson túl a gyártói fejlesztések és az energiatakarékosság motorja is: az Unió az új szabályozástól 2030-ig évi 38TWh energiamegtakarítást vár. Ez az évi megtakarítás épp Magyarország éves energiafogyasztásával egyenlő.

 

Az új energiacímkék 2021. március elsejétől láthatóak a boltokban kiállított készülékeken illetve a weboldalakon. Az új energiacímke legjelentősebb változása, hogy eltűntek a plusz jellel jelölt energiahatékonysági osztályok, például az A+++. Az osztályozás már egy A-tól G-ig terjedő skálán történik.

 

 

Miért van 2 energiacímke a készülékemhez?

2020. novemberétől minden érintett Zanussi készülék csomagolásában 2 energiacímkét talál. Az egyik a korábbi szabályozás szerinti energiaosztályt mutatja. A másikon pedig a 2021. március 1-től élő szabályozás szerinti besorolás látható egy A-tól G-ig terjedő skálán. Bár a új címkén alacsonyabb energiabesorolású lesz a készülék, az energia fogyasztása nem változik. Csak a szabályozás lett szigorúbb.

Miért volt szükség az egyszerűsített, A-tól G-ig terjedő besorolásra?

Az 1995-ben bevezetett EU-s energiacímke sikeresnek bizonyult: Európában a vásárlók 85%-a figyeli a címkét, és számításba veszi a készülék energiafogyasztását vásárlás előtt. Kezdetben a legtöbb modell a legrosszabb energiaosztályokba tartozott (pl. E, F, G), az új modellek érdemelték ki a jobb besorolásokat. Ma már azonban a legtöbb készülék energiafogyasztása annyira alacsony, hogy szinte minden termék a legjobb minősítéssel rendelkezik, így nincs is alacsonyabb energiaosztályú készülék. Ez a rendkívül pozitív változás egyben nehézséget is jelent a vásárlóknak, mert így nem tudják megkülönböztetni egymástól a különböző energiafogyasztású modelleket.


Az újraskálázás egyértelművé tette a készülékek energiafogyasztása közötti különbséget, így már könnyedén be lehet azonosítani a legalacsonyabb vagy éppen nagyobb fogyasztású termékeket.

Hűtő- és fagyasztószekrények

Az új energiaosztály meghatározásához használt tesztelési módszertan és teljesítménykövetelmények szigorúbbá váltak. Ezért egy olyan hűtőkészülék, amely korábban A+ energiaosztályú volt, az új besorolás szerint F besorolást is kaphat. Az új mérési módszertan figyelembe veszi a készülék fajtáját, működési elvét, a helyiség hőmérsékletet, valamint a tárolórekeszek számát és méretét.

Az energiacímkén szereplő QR-kód egy olyan adatbázisra mutat, amelyet az Európai Unió kezel. Itt megtekinthetik és letölthetik az összes olyan új készülék adatlapját, amelyekre már az új energiacímkét kell elhelyezni. Az adatbázis interneten keresztül is hozzáférhető.

Környezetbarát megoldásaink

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy csökkentsük készülékeink energiafogyasztását, mert az energiatakarékos készülékek használatával jelentősen csökkenthetjük a környezetterhelést.
A Zanussi hűtőszekrényekben az élelmiszerek hosszú ideig megőrzik frissességüket, ezért kevesebb ételt kell kidobni. Ebben segít a stabil hőmérséklet, a megfelelő páratartalom és a szigetelt rekeszek.

 • LowFrost rendszer
  LowFrost rendszer

  Nem kell túl sok időt töltenie a fagyasztó leolvasztásával. A LowFrost rendszerű fagyasztóban kevésbé rakódik le a jég, ezért csak nagyon ritkán kell leolvasztani. A fagyasztott élelmiszerek pedig megőrzik eredeti ízüket és textúrájukat.

  *Bizonyos modellekben

 • Többfunkciós tárolórekesz
  Többfunkciós tárolórekesz

  Az EasyStore többfunkciós tárolórekeszt úgy terveztük, hogy könnyen tárolhassa és hozzáférhessen a kisméretű hozzávalókhoz. Ideális fűszerek, magvak, kisebb üvegek illetve olyan egyéb apró dolgok tárolására, melyek nélkülözhetetlenek a hűtőben.

  *Bizonyos modellekben

 • 4*-OS FAGYASZTÓREKESZ
  4*-OS FAGYASZTÓREKESZ

  A 4*-os fagyasztórekesz mínusz 18 fokot tart fenn, így biztosítja kis mennyiségű étel eltarthatóságát akkor is, ha kevés hellyel kell gazdálkodnia.

  *Bizonyos modellekben

   

   

Fenntartható táplálkozás

Azon is dolgozunk, hogy a fenntartható táplálkozás legyen mindenkinek az első számú választás. Olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatók az alapanyagok, és amelyekkel energia- valamint időtakarékosan lehet egészséges ételeket készíteni. Mosogatógépeink generációról generációra kevesebb energia- és vízfogyasztással tisztítják meg az edényeket. Célunk, hogy mindenki élvezhesse az egészséges és fenntartható táplálkozás örömét, s emellett az edények mosogatása is kényelmes és környezettudatos legyen.