Hogyan kell tárolni az élelmiszert a hűtőszekrényben és a fagyasztóban?

Utoljára frissítve 2020. 05. 11. 12:21

Kérdés:

  • Hogyan kell tárolni az élelmiszert a hűtőszekrényben és a fagyasztóban?

Előfordulás:

  • Hűtőszekrények 
  • Hűtő-fagyasztók 
  • Fagyasztók 

Ötletek az élelmiszerek hűtőszekrényben való tárolásához:

  • Kerülje a készülék polcainak túlzsúfolását, mivel ez csökkenti a levegő áramlását és egyenlőtlen hűtést okoz. 
  • A hűtőszekrénybe helyezés előtt fedje le az ételeket és törölje szárazra az edényeket. Ez csökkenti a készülék belsejében keletkező nedvességet.
  • Csomagoljon be minden olyan élelmiszert, ami erős szagot áraszt vagy nagy a nedvességtartalma. 
  • Tárolja a gyümölcsöket és zöldségeket a frissentartó rekeszekben ahol a benn tartott nedvesség segít hosszabb ideig megőrizni az élelmiszer minőségét. A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett kell tárolni. 
  • A nyers húst és a baromfit biztonságosan kell becsomagolni, hogy más élelmiszerek vagy felületek szivárgása és szennyeződése ne fordulhasson elő. A két napnál hosszabb ideig tárolandó húst le kell fagyasztani. 
  • Vaj és sajt: ezeket speciális légmentes tartóedényekbe kell helyezni, vagy alufóliába vagy nejlonzacskókba csomagolni őket, és a lehető legtöbb levegőt kiszorítani körülöttük. 
  • Palackok: legyen kupakjuk, és tárolja őket vagy az ajtó palacktartó rekeszében vagy (ha van) a palacktartó állványon. 
  • Banánt, krumplit, hagymát vagy fokhagymát becsomagolatlanul tilos a hűtőszekrényben tartani. 
  • A hűtőrekeszekbe helyezés előtt a meleg ételeket hagyni kell szobahőmérsékletre lehűlni; ellenkező esetben ezek növelik a rekeszek belső hőmérsékletét, valamint a készülék energiafogyasztását is. A lédús vagy magas nedvességtartalmú élelmiszereket helyezze a polcok elejére (közel az ajtó melletti részekhez). Amennyiben a hideg levegő kifolyóhoz közel helyezi ezeket az élelmiszereket, megfagyhatnak  

Ötletek az élelmiszerek fagyasztóban történő tárolásához:

  • Az élelmiszerek kiszáradásának és minőségromlásának minimalizálása érdekében használjon alumíniumfóliát, fagyasztócsomagolást, fagyasztózacskókat vagy légmentesen záródó tárolókat. A lehető legtöbb levegőt szorítsa ki a csomagokból, és szorosan zárja le őket. A beszorult levegő az élelmiszer kiszáradását, színváltozását okozhatja és mellékíz keletkezhet (szétfagyás).
  • A fagyasztás előtt a friss húsokat és a baromfit megfelelő fagyasztófóliával csomagolja 
  • Ne fagyassza le újra a teljesen kiolvasztott ételt Egyszerre ne tegyen túl sok meleg ételt tett a fagyasztóba. Ez túlterheli a fagyasztót, lelassítja a fagyasztási sebességet, és növelheti a fagyasztott élelmiszerek hőmérsékletét. 
  • A fagyasztó ajtóiban vagy a fagyasztó felső polcán ne tartson fagylaltot, jégkrémet vagy kenyeret: ezek a területek nem a fagyasztó leghidegebb részei, így ezek az élelmiszerek valószínűleg gyorsabban leolvadnak, ha ezeken a területeken tárolják őket 
  • Úgy helyezze be az ételeket, hogy a levegő szabadon körbe tudja járni azokat, lehetővé téve az élelmiszerek minél gyorsabb fagyasztását
Szakszerviz
Szakszerviz

Válassza Fix áras javítás szolgáltatásunkat! A hibabejelentést követően a javítás fix áron történik, ezért a szakember megérkezését követően Önt nem érik kellemetlen meglepetések.